Oplossing voor vochtige doekjes in afvalwater

F-max, nieuwe KSB-waaier koppelt veiligheid aan efficiëntie

KSB lanceert dit jaar een nieuwe vortexwaaier voor afvalwaterpompen. Vernieuwend aan de F-max waaier is dat de afstand tussen de schoepen niet gelijk is. De zes schoepen zijn in twee groepen opgedeeld, met telkens twee schoepen dicht bij elkaar en de derde op een grotere afstand. Deze asymmetrische opstelling maakt een brede vrije doorgang mogelijk. Zelfs grotere vaste delen kunnen probleemloos en betrouwbaar door de pomp verplaatst worden.

De schoepen zijn bovendien zodanig ontworpen dat ze een werveling opwekken waardoor vezels op een afstand blijven van het midden van de waaier. Gebaseerd op hun jarenlange ervaring in het ontwerp van vortexwaaiers hebben de hydraulicadeskundigen de CFP-methode (computergestuurde vloeistofdynamica) gebruikt om door middel van computersimulaties gedetailleerde kennis op te doen over de complexe stromingen in de pomp. Dankzij deze inspanningen vertonen de F-max waaiers rendementen die tot op heden alleen gehaald werden door éénkanaalwaaiers.

Waaiers met deze nieuwe vorm hoeven achteraf niet gebalanceerd te worden. De radiale krachten en de trillingen van deze nieuwe waaier zijn over het algemeen lager dan die van éénkanaalwaaiers. Dit verlengt de levensduur van de dichtingsringen en de lagers. Het onderhoud van pompen met dit nieuwe waaiertype duurt bovendien minder lang en deze waaier kan ook gemakkelijker vervangen worden. Als ze draaien, creëren vortexwaaiers een werveling die ervoor zorgt dat de vaste delen blijven zweven in het pomplichaam. In combinatie met het hellende zuigoppervlak schept dat een bijkomend reinigend spoeleffect.

Vochtige doekjes

Het risico op verstopping door vezels, in het bijzonder door vochtige doekjes, in het midden van de waaier neemt daardoor gevoelig af. Die doekjes worden steeds vaker gebruikt en vormen een aanzienlijk probleem in het verplaatsen van afvalwater. Doordat er tegenwoordig minder drinkwater verbruikt wordt en doordat regenwater wordt gescheiden van afvalwater is het te behandelen water "dikker" geworden. Om die reden eisen uitbaters zelfs voor kleine afvalwaterpompen waaiers die niet verstopt kunnen geraken en die een uitstekende bedrijfszekerheid bieden zonder aan rendement in te boeten.

Om ook zuurhoudend afvalwater te kunnen verplaatsen kunnen de waaiers vervaardigd worden uit duplexstaal dat bestand is tegen roest en zuren. Dit biedt een uitstekende bescherming tegen put- en spanningscorrosie. De afvalwaterpompen uit roestvrijstaal worden hoofdzakelijk gebruikt voor de behandeling van industrieel afvalwater. Voor bijzonder schurende vloeistoffen zijn ook versies uit gehard gietijzer beschikbaar.

Foto: De asymmetrische opstelling van de schoepen van de nieuwe F-max waaier laat vaste delen van uiteenlopende grootte door.

Over KSB Belgium en KSB Service Belgium

KSB Group is een internationaal toonaangevende producent van pompen, kleppen en klantspecifieke totaaloplossingen. KSB is actief in de industrie, energie, water, afvalwater en gebouwentechniek met meer dan 16.500 medewerkers en een omzet van 2,3 miljard euro. Sinds 1953 wordt KSB in België vertegenwoordigd als KSB Belgium, met 50 medewerkers op het hoofdkantoor in Waver. KSB Service heeft nog eens 45 servicetechnici in dienst op 5 werkplaatsen doorheen België en biedt onder anderen diensten, installatie, reparatie, onderhoud en reverse engineering aan voor pompen en kleppen. Naast het KSB merk zijn er ook AMRI vlinderafsluiters, SISTO membraanafsluiters en KAGEMA generatoren op de Belgische markt gebracht.

Voor meer info:

Evelien Biesemans

N.V. KSB Belgium S.A.

Zoning Industriel Sud

Rue de l’Industrie 3

B - 1301 Wavre

+32 (10) 435 260

evelien.biesemans@ksb.com