Nieuwe synchrone motoren verhogen de prestaties van ondergedompelde motorpompgroepenpompgroepen

Pompfabrikant KSB stelt nieuwe pompen voor waterafname voor, waaronder ondergedompelde motorpompgroepen uitgerust met nieuwe hoogrendementsmotoren. Het gaat om synchrone permanente magneetmotoren, waarvan de vermogensdichtheid gevoelig hoger ligt dan bij klassieke asynchrone motoren. Deze synchrone motoren met identieke afmetingen leveren een duidelijk hoger vermogen en minder opwarming.

Ten opzichte van asynchrone motoren kunnen grotere besparingen bereikt worden. En ook de afschrijvingstermijn is relatief kort ten gevolge van het duidelijk hoger rendementsniveau. De motoren worden door een frequentieregelaar aangestuurd. De debietinstelling laat toe de opstartfrequentie en dus ook de belasting van de wikkeling te verminderen. Deze geoptimaliseerde bedrijfsmodus vermindert in grote mate het aantal pompstarts en levert dus minder slijtage en een langere levensduur op.

Een mechanische asafdichting verhindert de uitwisseling tussen het verpompt medium en de vloeistof in de motorkamer, waardoor de beschikbaarheid van de motor vergroot. Het watergesmeerd druklager is uitgerust met kipsegmenten. Er is geen onderhoud vereist. De combinatie van roestvast staal en koolstof zorgt bovendien voor een goede weerstand tegen belastingen veroorzaakt door continu bedrijf. Bij het opstarten van de groep vangt het tegendruklager de langsdruk veroorzaakt door de pomphydrauliek op, wat de wrijving van de waaiers in de trappenhuizen verhindert.

Dit zorgt voor een uitstekende bedrijfsveiligheid en een lange gebruiksduur, zoals gepast is voor ondergedompelde motorpompgroepen. De dynamische uitbalancering van de rotor waarborgt optimale geruisloze werking. Naargelang de toepassing zijn de motorpompgroepen beschikbaar in verschillende materiaalvarianten, waarvan de duplex voor de groepen vanaf acht duim, die agressieve vloeistoffen transporteren. De pompen en motoren zijn gecertificeerd voor drinkwatergebruik.

Omwille van hun hoog rendement zullen deze nieuwe synchrone motoren in de toekomst gebruikt kunnen worden met heel wat grotere pompen, tussen zes en veertien duim. Debieten tot 850 kubieke meter per uur kunnen op heel wat efficiëntere wijze met de groepen van de UPA-serie bereikt worden.

Een gepatenteerde ontzander voorkomt abrasieve slijtage van de pomp. De beschermde pomplagerblokken moeten niet onderhouden worden. Een terugslagklep met afsluiter met een anti-blokkering zorgt voor toegenomen bedrijfszekerheid van de motorpompgroep. De geïntegreerde veer voorkomt eventuele drukstoten dankzij een uiterst snelle sluiting. Dit bespaart ook op boorwerk en -componenten.

Foto: De UPA-pompen uitgerust met nieuwe hoogrendementsmotoren worden gekenmerkt door een laag energieverbruik en een lange levensduur. (KSB Aktiengesellschaft)

Over KSB Belgium en KSB Service Belgium

KSB Group is een internationaal toonaangevende producent van pompen, kleppen en klantspecifieke totaaloplossingen. KSB is actief in de industrie, energie, water, afvalwater en gebouwentechniek met meer dan 16.500 medewerkers en een omzet van 2,3 miljard euro. Sinds 1953 wordt KSB in België vertegenwoordigd als KSB Belgium, met 50 medewerkers op het hoofdkantoor in Waver. KSB Service heeft nog eens 45 servicetechnici in dienst op 5 werkplaatsen doorheen België en biedt onder anderen diensten, installatie, reparatie, onderhoud en reverse engineering aan voor pompen en kleppen. Naast het KSB merk zijn er ook AMRI vlinderafsluiters, SISTO membraanafsluiters en KAGEMA generatoren op de Belgische markt gebracht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: De UPA-pompen uitgerust met nieuwe hoogrendementsmotoren worden gekenmerkt door een laag energieverbruik en een lange levensduur.

(KSB Aktiengesellschaft)