Nieuwe snelheidsregeling voor afvalwaterpompen

KSB Belgium stelt de snelheidsregelaar PumpDrive voor, met drie nieuwe functies specifiek voor gebruik met afvalwaterpompen.

Om tijdens opstart te realiseren dat alles met water doordrongen is, zorgt de PumpDrive dat de pomp haar maximale draaisnelheid in vier seconden bereikt. Deze snelheid wordt dan drie minuten aangehouden tot alle aangesloten leidingsecties perfect doorstroomd zijn. De PumpDrive regelt vervolgens de pomp in functie van de vraag. Dit garandeert dat de persleiding en het pomplichaam volledig met vloeistof gevuld zijn.

De tweede nieuwe functie is de spoelfunctie. Deze functie kan automatisch starten of wordt manueel geactiveerd door het servicepersoneel via het bedieningspaneel. De PID-regelaar verhoogt de snelheid tot een maximumwaarde en zorgt zo voor het vereiste spoeleffect. De aan de gang zijnde regeling wordt hiervoor tijdelijk onderbroken. Na een instelbare tijd eindigt de spoelfunctie en wordt de voorgaande regeling hernomen.

Bewaking van de stromingssnelheid is een andere nieuwe functie. Dit bewaakt de minimale stromingssnelheden die gespecificeerd bij de dimensionering, om zo afzettingen in de leidingen te vermijden. Zodra de geprogrammeerde minimale stromingssnelheid niet meer bereikt wordt, stuurt de PumpDrive een foutmelding naar het controlestation of start de spoelfunctie om de leidingen vrij te maken. Het systeem bepaalt de stromingssnelheid op basis van gemeten elektrische waarden van de drive zelf, zonder beroep te doen op externe sensoren. Dit verhoogt de operationele betrouwbaarheid.

Tot zes PumpDrives kunnen in een enkele regelgroep gecombineerd worden via in te pluggen buskabels, waardoor zes pompen parallel kunnen functioneren. Dit systeem verzekert de in- en uitschakeling van de pompen in functie van de behoefte evenals een evenredig gebruik van elke motorpompgroep. Het compenseert zonder onderbreking bij storing van individuele componenten. Alle PumpDrives voor motoren met een vermogen tot 55kW hebben een geharmoniseerd ontwerp.

Foto’s: De frequentieregelaar PumpDrive beschikt over drie nieuwe functies, speciaal voor gebruik met afvalwaterpompen. (© KSB Aktiengesellschaft, Frankenthal)

Over KSB Belgium en KSB Service Belgium

KSB Group is een internationaal toonaangevende producent van pompen, kleppen en klantspecifieke totaaloplossingen. KSB is actief in de industrie, energie, water, afvalwater en gebouwentechniek met meer dan 16.500 medewerkers en een omzet van 2,3 miljard euro. Sinds 1953 wordt KSB in België vertegenwoordigd als KSB Belgium, met 50 medewerkers op het hoofdkantoor in Waver. KSB Service heeft nog eens 45 servicetechnici in dienst op 5 werkplaatsen doorheen België en biedt onder anderen diensten, installatie, reparatie, onderhoud en reverse engineering aan voor pompen en kleppen. Naast het KSB merk zijn er ook AMRI vlinderafsluiters, SISTO membraanafsluiters en KAGEMA generatoren op de Belgische markt gebracht.

Voor meer info:

Evelien Biesemans

N.V. KSB Belgium S.A.

Zoning Industriel Sud

Rue de l’Industrie 3

B - 1301 Wavre

+32 (10) 435 260

Evelien.biesemans@ksb.com