Nieuwe app meet efficiëntie van pomp in 20 seconden

‘KSB Sonolyzer’ spoort potentiële energiebesparing op

KSB AG introduceert de ‘Sonolyzer’, een nieuwe mobiele app waarmee operators binnen de 20 seconden de efficiëntie van centrifugaalpompen met vaste draaisnelheid kunnen meten. Met deze innovatie legt KSB de link met het ‘Internet of Things’ en kunnen bedrijven hun productiviteit en energiebesparing verder opvijzelen.

Het opmerkelijke en vernieuwende aan de app is dat hij geen informatie nodig heeft van de specifieke individuele pompcurve. De (gratis) ‘KSB Sonolyzer’ maakt gebruik van een algoritme dat al vijf jaar gebruikt wordt in de KSB PumpMeter, waarvan intussen zo’n 30.000 stuks werden verkocht.

Met de app kan de gebruiker de belasting bepalen van elke centrifugaalpomp (ook niet-KSB pompen) die wordt aangedreven door een asynchrone motor op vaste snelheid. Daarvoor heeft hij enkel de gegevens nodig die bij elke pomp op het identificatieplaatje staan: het motorvermogen, het nominale motortoerental, de opvoerhoogte en het debiet van de pomp.

Marco Godenschwege, Managing Director van KSB Belgium: “De gemiddelde levensduur van installaties in de chemische industrie is meer dan 30 jaar. De meeste pompen werden dus nog nooit direct gekoppeld aan het ‘Internet of Things’. In veel gevallen zijn de gebruikers niet eens op de hoogte van de pompbelasting in een bepaalde toestand.”

Potentiële energiebesparing

De meting zelf gebeurt door de app ongeveer 20 seconden te laten ‘luisteren’ naar het geluid van de elektrische motor. Het geluidsspectrum wordt vervolgens door de app gefilterd om de precieze draaisnelheid en koppel van de motor te berekenen. Marco Godenschwege: “Gecombineerd met de door de gebruiker ingevoerde data, concludeert de app of de pomp op deellast draait en of er energie kan bespaard worden door het hydraulisch systeem of aandrijving te optimaliseren.”

De geanalyseerde data worden geüpload naar een veilige, cloud-gebaseerde omgeving, nooit naar een individuele klant of gebruiker. Deze gegevens zijn een waardevolle informatiebron en worden enkel gebruikt om de analysealgoritmen in de cloudapplicatie die door de app wordt gebruikt verder te verfijnen.

De KSB Sonolyzer app is beschikbaar voor iOS en Android besturingssystemen en kan zelfs gebruikt worden in explosiegevaarlijke omgevingen, als de smartphone of tablet-pc beschikt over de juiste bescherming. De app kan kosteloos vanaf 15 juni via de App Store (Apple) en Google Play (Android) worden gedownload.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: De KSB Sonolyzer mobiele app stelt gebruikers in staat om de efficiëntie van pompen met asynchrone motoren en vaste draaisnelheid te meten in slechts 20 seconden.

Over KSB Belgium en KSB Service Belgium

KSB Group is een internationaal toonaangevende producent van pompen, kleppen en klantspecifieke totaaloplossingen. KSB is actief in de industrie, energie, water, afvalwater en gebouwentechniek met meer dan 16.500 medewerkers en een omzet van 2,3 miljard euro. Sinds 1953 wordt KSB in België vertegenwoordigd als KSB Belgium, met 50 medewerkers op het hoofdkantoor in Waver. KSB Service heeft nog eens 45 servicetechnici in dienst op 5 werkplaatsen doorheen België en biedt onder anderen diensten, installatie, reparatie, onderhoud en reverse engineering aan voor pompen en kleppen. Naast het KSB merk zijn er ook AMRI vlinderafsluiters, SISTO membraanafsluiters en KAGEMA generatoren op de Belgische markt gebracht.

Voor meer info:
Céline Grimonster

N.V. KSB Belgium S.A.
Zoning Industriel Sud
Rue de l’Industrie 3
B - 1301 Wavre
Tel.: +32 (0) 10 435 211
celine.grimonster@ksb.com