Nieuwe aandrijvingen zorgen voor minder complexiteit in pompvarianten

KSB presenteert een nieuwe, slimme aandrijfoplossing voor ongeregelde pompen. Met MyFlow Drive, dat volledig aansluit op Industrie 4.0, kan het vaste toerental op de motor individueel worden ingesteld. Dat biedt voor de gebruiker meer zekerheid qua planning omdat met slechts enkele ingrepen de volumestroom van de pomp kan worden verhoogd of verlaagd.

Gewoonlijk worden de capaciteit en de opvoerhoogte van ongeregelde pompen aangepast aan het berekende bedrijfspunt door de waaier af te draaien. Omdat de bedrijfsspanning van de IE5 synchrone reluctantiemotor met op de motor gemonteerde frequentieregelaar kan worden aangepast, kan de motor wereldwijd op nagenoeg alle bestaande stroomnetten worden aangesloten. Met name voor internationaal opererende installatiebouwers en engineeringbureaus biedt dit grote voordelen. Bij de selectie van de pomp hoeven zij nu geen rekening meer te houden met de lokale netspanning.

De draairichting is af fabriek gedefinieerd, waardoor de doorgaans noodzakelijke handelingen voor de draairichtingcontrole komen te vervallen. Dit leidde bij niet-gevulde installaties regelmatig tot beschadiging van de mechanische asafdichting. Ook de voorraadkosten nemen af omdat aanzienlijk minder bouwgrootten op voorraad nodig zijn.

Vandaag de dag draait circa 70% van alle normpompen met een constant motortoerental. Daarbij wordt voor de aandrijving vaak gebruik gemaakt van IE3 asynchrone motoren. In eerste instantie is de nieuwe aandrijving leverbaar met de pompserie Etanorm tot 11 kW. Vanaf eind 2017 worden ook uitvoeringen leverbaar met vermogens tot 45 kW.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Snel en gemakkelijk de volumestroom van pompen verhogen of verlagen met MyFlow Drive. © KSB Aktiengesellschaft Frankenthal

Over KSB Belgium en KSB Service Belgium

KSB Group is een internationaal toonaangevende producent van pompen, kleppen en klantspecifieke totaaloplossingen. KSB is actief in de industrie, energie, water, afvalwater en gebouwentechniek met meer dan 16.500 medewerkers en een omzet van 2,3 miljard euro. Sinds 1953 wordt KSB in België vertegenwoordigd als KSB Belgium, met 50 medewerkers op het hoofdkantoor in Waver. KSB Service heeft nog eens 25 servicetechnici in dienst in 2 werkplaatsen en biedt onder anderen diensten, installatie, reparatie, onderhoud en reverse engineering aan voor pompen en kleppen. Naast het KSB merk zijn er ook AMRI vlinderafsluiters, SISTO membraanafsluiters en KAGEMA generatoren op de Belgische markt gebracht. www.ksbbelgium.be