KSB lanceert ‘motor van de toekomst’ en bijbehorende app voor pompaandrijving in Belgi&

SuPremE ®, de eerste IE4 synchroonmotor, kan tot 70% energie besparen

50% van al het elektriciteitsverbruik in Europa gaat naar elektromotoren, waarvan een vierde gebruikt wordt om allerlei pompen aan te drijven. “Ze zijn misschien niet zo zichtbaar, maar daarom niet minder veelbelovend voor energiebesparing”, aldus KSB Belgium, dat momenteel zijn eerste SuPremE-motoren in België installeert.

Met deze IE4-motoren, baanbrekend omwille van hun synchroon reluctantieprincipe, kunnen bedrijven hun energieverbruik spectaculair verminderen. Om het geloof in de nieuwe SuPremE-motor te onderstrepen, lanceert KSB een speciale app die meteen het bedrijfsvoordeel ten opzichte van bestaande asynchrone motoren berekent.

Verwarmingspompen, (drink)waterpompen, afvalwater- en bevloeiingsinstallaties… in de meeste gebouwen vandaag worden ze aangedreven door asynchrone motoren. Deze zijn door Europa opgedeeld in geharmoniseerde efficiëntieklassen. De klassen IE1 (Standard Efficiency), IE2 (High Efficiency), IE3 (Premium Efficiency) en IE4 (Super-Premium-Efficiency), komen ongeveer overeen met de Europese richtlijnen van 2011, 2013, 2015 en 2017, met het oog op het bereiken van de bekende 2020 doelstellingen.

Er zijn dus performante asynchrone motoren, maar ze halen enkel op vol vermogen hun beste rendement. In deelbelasting of lager toerental valt dit rendement sterk terug, in tegenstelling tot de SuPremE motor. Volgens Marco Godenschwege, Managing Director van KSB Belgium te Waver, komt het er dus op aan een zeer hoog rendement te koppelen aan een ‘variabele’ of slimme werking:

“Pompen zijn verantwoordelijk voor 10% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik en 30% van het energieverbruik in de industrie. Een groot deel van dit verbruik wordt verspild aan het inefficiënt functioneren van de aandrijving. In de meeste gevallen zullen we zelden meer dan 60% van het maximale toerental nodig hebben.”

Vooruit op Europese ErP-richtlijn van 2017

Precies daarom ontwikkelde KSB, de Duitse specialist in pompen, afsluitsystemen en gebouwtechnieken, de nieuwe SuPremE synchroonmotor, die hogere rendementen haalt dan de beste IE4 asynchrone motoren. Vooral bij deelbelasting ziet men het voordeel van de SuPremE motor. Sinds dit jaar gaat KSB Belgium er ook mee aan de slag. Een eerste grote installatie is al gerealiseerd op de campus van UCL in Woluwe.

Dankzij de baanbrekende synchrone werking werd de SuPremE motor beloond met de belangrijke Duitse DENEFF onderscheiding (Deutsche Unternehmensinitiative Energieeffizienz). Bovendien voldoet de SuPremE nu al aan de ErP-richtlijn van 2017 en wordt hij ‘de meest efficiënte magneetloze’ pomp ter wereld genoemd.

De SuPremE is zo’n ontwikkeling waarmee we dingen in beweging zetten, letterlijk en figuurlijk”, zegt Marco Godenschwege. “Vooral in industriële installaties is bij het vervangen van oude pompen de besparing gigantisch. De resultaten zijn meteen zichtbaar wat de investering volledig verantwoord maakt. Bovendien zullen de pompen veel compacter én stiller zijn.”

SuPremE app berekent besparing… tot 70%

Door optimalisering van het rendement bij deelbelasting bespaart de SupremE motor tot 30%. In combinatie met het PumpDrive speed control system loopt deze besparing op tot 70% - en meer - ten opzichte van de meest toegepaste asynchrone IE2-motoren. Kortom, de nieuwe SuPremE elektromotor levert een revolutionaire energie-efficiëntie op.

Hoeveel precies, kan iedere gebruiker in een handomdraai te weten komen met de SuPremE app. Door slechts enkele stappen te volgen en enkele eenvoudige bedrijfsparameters in te voeren, wordt meteen berekend hoe de bedrijfskosten met de SuPremE motor worden gereduceerd ten opzichte de huidige (asynchrone) motor.

De toepassingsgebieden van de SuPremE motor gaan van drinkwatervoorziening tot bevloeiing, vuilwaterafvoer en roterende apparatuur zoals ventilatoren, compressoren,… Alle pompen van KSB die zijn uitgerust met het ErP label, geven op welke wettelijke vereisten op het gebied van energie-efficiëntie in Europa zij voldoen.

Hoe bereikt de SupremE pomp deze energie-efficiëntie?

De SuPremE is een synchrone reluctantiemotor van de efficiëntieklasse IE4 als aandrijving voor droog opgestelde centrifugaalpompen. Het voordeel van de SuPremE motor is het hoge rendement, zelfs bij deelbelasting, wat toelaat om de winst op deellast door de frequentieregelaar te behouden. Dit in tegenstelling tot klassieke asynchrone motoren waarvan het rendement sterk daalt bij deellast. Bovendien is de motor zonder permanentmagneten en zeldzame materialen ook milieuvriendelijk in productie.