KSB Belgium leert Aquafin alles over pompen

Waterzuivering in Vlaanderen is het domein van Aquafin. Vandaag wordt 83% van het afvalwater gezuiverd. Bij de oprichting van Aquafin in 1990 was dat amper 30%. Maar liefst 301 waterzuiveringsinstallaties en 1.625 pompstations en bergbezinkings-bekkens worden door Aquafin over het Vlaamse grondgebied beheerd. En daar komt uiteraard heel wat pomptechniek bij kijken, iets waar KSB Belgium graag zijn kennis over deelt.

Op vraag van drinkwatermaatschappijen als De Watergroep of waterzuiveringsbedrijven als Aquafin, maar ook in andere industrietakken, geeft KSB Belgium geregeld technische opleidingen. Deze trainingen zijn niet-commercieel en focussen op de algemene technische kennis van pompen, met een evenwicht tussen theorie en praktijk.

Zo ook bij Aquafin, waar KSB Service Manager Wim De Mesmaeker aan een tiental medewerkers van het studiebureau een inkijk gaf in de binnenkant van een pomp. Een beetje zoals een chirurg laat zien hoe het menselijk lichaam werkt en wat er allemaal kan foutlopen, verslijten of stukgaan als je het niet goed onderhoudt.

Werner Van Thielen, adviseur Onderhoud bij Aquafin: “Bij het studiebureau van Aquafin zijn we dagelijks bezig met het berekenen van pompen, de opmaak van bestekken, de projectopvolging, het financiële aspect, enzovoort. Maar om te zien hoe een pomp van binnen werkt, moeten we naar onze onderhoudswerkplaats in Oostende. Dan is het natuurlijk handig als een fabrikant naar ons toekomt en ons op de werkplaats in het hart van de pomp laat kijken.”

Dat gebeurt aan de hand van slides, maar ook met demo-onderdelen zoals waaiers, lagers, dichtingen. “Soms komen de deelnemers ook naar onze werkplaatsen. Dan kunnen ze vragen stellen bij openliggende pompen, kijken hoe een pomp wordt uitgelijnd, enzovoort. Zo’n opleidingen zijn een win-win voor de producenten en gebruikers van pompinstallaties. Een betere kennis en begrip laat ons toe beter samen te werken en daar is het ons om te doen", besluit Wim De Mesmaeker.

Wie interesse heeft in een algemene technische, een doorgedreven theoretische of een eerder praktische pompopleiding, kan contact opnemen met:

Evelien Biesemans
Tel.: +32 (10) 435 260
[email protected]