“Het complete onderhoud in één QR code”

Belgische ‘Easy Maintenance’ tool wordt troef voor hele KSB Groep

Een tablet of smartphone: meer is er niet nodig om het onderhoud van pompen te verzekeren, van de kleinste tot de grootste installaties. KSB Service Belgium ontwikkelde de tool ‘Easy Maintenance’ om de historiek en de opvolging van het onderhoud van pompinstallaties snel, efficiënt en overzichtelijk te laten verlopen. Grote troef: tijdswinst en kostenbesparing voor iedereen.

KSB Belgium pakt uit met een nieuwe innovatie, dit keer bij afdeling Service: een QR code (Quick Response) die wordt afgedrukt op een label van gemetalliseerd pvc en aangebracht op de pompen. Bij het inlezen van die code op een tablet of smartphone komt alle relevante informatie tevoorschijn: plaatsing, kenmerken, de historiek van het onderhoud, compleet met testrapporten, foto's en het onderhoudsplan.

Hoofd van KSB Service Marc Herman is de ontwikkelaar van Easy Maintenance: “In één oogopslag hebben de klant en onze onderhoudstechnici op elk moment de nodige informatie bij de hand. Omdat de tool zorgt voor een vlekkeloos onderhoud, worden voor alle partijen kosten en tijd bespaard.” Zo kan je bijvoorbeeld een servicerapport niet afsluiten zonder dat alles ingevuld, waardoor onvolledige rapporten verleden tijd zijn. De technicus kan het rapport ter plaatse opmaken én laten valideren door de klant.

Maar er is meer…

Marc Herman: “De klant kan via een beveiligde internettoegang de status van zijn pompen in real-time checken en onmiddellijk ingrijpen bij afwijkingen. Dat kan natuurlijk schade en zwaardere kosten achteraf voorkomen. En voor onze technici volstaat nu één tablet in plaats van hele dozen vol documentatie. Zij kunnen op voorhand of ter plaatse een stuk informatie in pdf downloaden en binnen de minuut consulteren.”

De tool kan zelfs met een gps-functie worden uitgerust, die via Google Maps tot op 50 cm de pomp lokaliseert. Dat kan van pas komen bij grote bedrijven die pompen dikwijls van de ene naar de andere site moeten verhuizen. De Easy Maintenance tool maakt intussen furore bij meer dan 20 klanten, zoals de Intercommunale Brabant- Wallon (IBW) LOCARAIL en bedrijven Veolia en GlaxoSmithKline. KSB Nederland en KSB Canada hebben de tool eveneens al in gebruik.

Over KSB Belgium en KSB Service

KSB Group is een internationaal toonaangevende producent van pompen, kleppen en klantspecifieke totaaloplossingen. KSB is actief in de industrie, energie, water, afvalwater en gebouwentechniek met meer dan 16.500 medewerkers en een omzet van 2,3 miljard euro. Sinds 1953 wordt KSB in België vertegenwoordigd als KSB Belgium, met 50 medewerkers op het hoofdkantoor in Waver. KSB Service heeft nog eens 45 servicetechnici in dienst op 5 werkplaatsen doorheen België en biedt onder anderen diensten, installatie, reparatie, onderhoud en reverse engineering aan voor pompen en kleppen. Naast het KSB merk zijn er ook AMRI vlinderafsluiters, SISTO membraanafsluiters en KAGEMA generatoren op de Belgische markt gebracht.